Jdeme vařit s jídelnou!

6.1.2023 |  Zdeňka Jungová

Milí strávníci a vážení rodiče,

s přáním zdraví, štěstí a klidného prožití roku 2023 Vám, jak jsem slíbila, poskytuji recepty, které jsme připravili strávníkům v prosinci 2022.

Jdeme vařit s jídelnou!

Na úvodním obrázku je fotografie Krkonošská zelňačka.

Do této polévky používáme kysané zelí, jelikož obsahuje bakterie mléčného kvašení a tyto mají významný vliv na stav střevní mikroflóry, které posilují imunitu.

KRKONOŠSKÁ ZELŇAČKA

Tento recept jsem čerpala z knihy Výběr receptur společnosti pro výživu.

Recept jsem pro možnost Vašeho zájmu přepočítala na 4 porce.

Suroviny:

  • 160 g kysaného zelí 
  • 1 l vody
  • 150 g brambor
  • 100 ml smetany 12%
  • hrstka hub
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl, kmín a ocet na dochucení 
  • zelené petrželka

Kysané zelé propláchneme, překrájíme a dáme vařit do osolené vody s kmínem. Zvlášť uvaříme oloupané a na kostky nakrájené brambory. Ve smetaně rozšleháme hladkou mouku a za stálého šlehání ji přilijeme  k poloměkkému zelí. Poté přidáme propláchnuté houby a vaříme alespoň půl hodiny. Na závěr přidáme uvařené brambory, dochutíme cukrem, octem a ozdobíme nasekanou petrželkou, či koprem.

Alergeny: 

  • 1 - lepek
  • 7 - mléko a výrobky z mléka

 

Na druhém obrázku, který je zobrazen níže, jsou vyfoceny Makedonské hovězí nudličky.

Pokrm je připravován z hovězího masa, respektive hovězího ořechu. Mezi hlavní plusy hovězího masa patří vysoký obsah železa a aminokyselin.

V naší školní jídelně se snažíme hovězí maso, nezáleže na způsobu úpravy (na kostky, nudličky nebo plátky), podávat co nejkvalitněji. Pomocí současné technologie konvektomatů se maso tepelně upravuje přes noc. Maso je tím křehčí a chutnější.

Tvrdé hovězí maso je přežitek doby minulé.

MAKEDONSKÉ HOVĚZÍ NUDLIČKY

Tento recept jsem čerpala z knihy Ve škole nám stále chutná.

Recept jsem pro možnost Vašeho zájmu přepočítala na 4 porce.

Suroviny:

  • 400 g hovězího masa zadního
  • 100 g cibule
  • 40 g rajského protlaku
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 80 g mražených fazolových lusků
  • olej dle potřeby
  • sůl, pepř, paprika mletá sladká

Omyté hovězí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a spolu s nadrobno nakrájenou cibulí opečeme na oleji. Zasypeme paprikou, necháme zpěnit, podlijeme vodou a přidáme rajský protlak. Poté dusíme do měkka. Podle potřeby zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a důkladně povaříme. Očištěnou, omytou mrkev a celer nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, mírně osolíme, přidáme fazolové lusky, podusíme a měkké přidáme do šťávy k masu a chvíli povaříme. Doporučenou přílohou jsou brambory či rýže.

Aregeny:

  • 9 - celer

 

Budu se na Vás těšit příště s dalšími recepty z naší školní jídelny.

 

Dobrou chuť!

Zděňka Jungová, vedoucí ŠJ 

 

  

Fotogalerie

Sdílet  

Děkujeme všem partnerům a podporovatelům

Naše škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze taková cookies, která jsou nezbytně nutná pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb, a u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies). Pravidla cookies